Diş Çekimi
Geleneksel İşleme Yeni Bakış Açısı
Diş çekimi, bazıları için kulağa her ne kadar ürpertici gelse de aslında düşünüldüğü kadar korkutucu bir işlem olmadığını söylesek bize inanır mıydınız? Ortodontik tedaviler için yer açmak, çürüyen dişlerin tedavisi veya sinir bozucu yirmilik dişlerden kurtulmak için diş çekimi çok önemli bir işlemdir. Hadi yanlış bilgileri çürütelim ve gerçekleri öğrenelim!
Diş Çekimi Nedir?
Temel olarak diş çekimi, bir dişi kemikteki yuvasından çıkarmaktır. Bu işlemin nedenleri arasında; diş çürümesi, enfeksiyon ya da ağızdaki dişlerin sıkışıklığı gibi birçok farklı neden gösterilebilir. Özellikle yaygın olan yirmilik diş çekimleri, çene yapısına uyum sağlayamamaları ve ağrı oluşumu nedeniyle yapılır.
Neden Diş Çekimine İhtiyacınız Olabilir?
- Sıkışık Ağız: Ağızı ortodontik tedaviye hazırlamak için.
- Enfeksiyon: Diş çürüğü, diş içindeki pulpaya ulaşırsa enfeksiyona yol açabilir.
- Yirmilik Diş Problemleri: Bu geç gelişen dişlerin büyümek için yeterli alanları yoksa veya hizaları yanlışsa sorun yaratabilirler.
Basit Bir Şekilde Diş Çekimi
- İlk Muayene: Diş hekimi, çekilecek dişin şeklini ve konumunu görebilmek için röntgen çeker.
- Uyuşturma: Daha sonra bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi kullanılır.
- Çekim: Diş gömülü ise küçük bir kesi ile dişe ulaşılır ve çekilir. Aksi taktirde diş gevşetilir ve çekilir.
- İşlem Sonrası Bakım: Genellikle dişten geride kalan oyukta bir kan pıhtısı oluşur. Diş hekimi bu oyuğa gazlı bez yerleştirir. Bazen birkaç dikiş de atılabilir.
Yirmilik Diş Çekimi
Yirmilik dişlerin çekilmesi özellikle diş gömülü veya yarı gömülüyse biraz daha karmaşık olabilir. Bu üçüncü azı dişleri komşu dişleri sıkıştırabilir, zarar verebilir, enfeksiyona ve kist oluşumuna sebep olabilir. Düzenli diş kontrolleri büyümelerinin ve konumlarının izlenmesine yardımcı olur ve bir problem oluştuğunda erken müdahaleyi mümkün kılar.
Çekim Sonrası Bakım
- Gazlı bezi hafifçe ısırarak kan pıhtı oluşmasını sağlayın.
- 24 saat boyunca bölgeyi suyla kuvvetli bir şekilde durulamaktan veya tükürmekten kaçının.
- Sıcak içeceklerden, alkollü içeceklerden ve sigaradan uzak durun.
- Bölge iyileşirken yumuşak yiyecekler tüketin ve yavaş yavaş katı yiyeceklere geçin.
Amerikan Diş Hekimleri Birliği‘ne göre diş çekimleri profesyonel bir şekilde yapıldığında ileride oluşabilecek komplikasyonları önleyebilir ve ağız sağlığınızın korunmasına yardımcı olur.
Sonuç olarak, çok korkulan yirmilik diş çekimleri de dahil olmak üzere, diş çekimi işlemi ağız ve diş sağlığınızı korumak için uygulanan konforlu ve güvenli bir işlemdir. Bu nedenle bir dahaki sefere diş çekimi işlemini duyduğunuzda bunun sağlıklı bir gülümseme yolunda atılan bir adım olduğunu unutmayın!
Diş çekimine ihtiyacınız olup olmadığını öğrenmek için bizimle iletişime geçin!